Lönekartläggning

Lönekartläggning

Att samma eller likvärdigt arbete ska ge samma lön oavsett kön ser vi i Sverige år 2024 som en självklarhet. Ändå finns det fortfarande löneskillnader mellan könen på många företag i landet. Dessa löneskillnader blir oftast till omedvetet och utan baktanke, men det blir problematiskt när könstillhörighet påverkar vad vi får med oss hem i plånboken varje månad. Därför ska vi idag prata LÖNEKARTLÄGGNING! 

Att arbeta systematiskt med och årligen genomföra lönekartläggning ökar jämställdheten på en arbetsplats. Om ni undrar över hur ni ska hinna med att genomföra er lönekartläggning i år så finns vi här för att hjälpa er. Koncept HR finns som er partner oavsett om ni bara behöver lite stöttning eller om ni vill outsourca hela processen. 

Alla arbetsplatser med minst 10 anställda är skyldiga att årligen göra och dokumentera en lönekartläggning. Syftet är att se till att lönerna på arbetsplatsen är jämställda och att undersöka om kön på något sätt har haft betydelse för lönesättningen i en verksamhet. Lönekartläggningen innehålla ska två delar: en kartläggning och en analys. Både kartläggningen och analysen ska göras i samverkan med de anställda och den ska utgå från två steg:  

    • Regler och praxis om löner och andra anställningsvillkor  

    • Löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete. 

Detta innebär en granskning av hela lönesystemet och en genomgång av de anställdas löner.  

Det första steget: regler och praxis handlar om att kartlägga och analysera huruvida regler och kriterier för lönesättning är könsneutrala och om villkoren tillämpas på samma vis för kvinnor och män.    

I det andra steget: löneskillnader och likvärdigt arbete behöver ni undersöka vilka arbetstagare som utför lika eller likvärdigt arbete. I detta steget går ni igenom alla arbetena på företaget. Samtliga anställda, oavsett anställningsform, ska ingå i kartläggningen. Ni kan utgå från frågorna;    

    • Vilka krav ställs? 

      • Hur ser arbetsförhållandena ut? 

        • Vilka kunskaper och färdigheter kräver arbetet? 

          • Vilket ansvar och ansträngning innebär arbetet?   

        För att kunna bedöma ovan kriterier på ett konstruktivt och effektivt sätt kan man se på tjänsten som vid en rekrytering; du ska vara konsekvent och inte ta hänsyn till vem som utför arbetet. Det handlar nämligen inte om hur olika individer presterar utan endast om vad tjänsten kräver och innebär. 

        Om det efter lönekartläggningen framgår att det finns löneskillnader kopplat till kön i verksamheten behöver ni analysera vad de beror på och göra en plan på hur de ska åtgärdas. Företag med fler än 10 anställda är skyldiga att dokumentera hela lönekartläggningsprocessen: kartläggningen, analysen och åtgärd för att jämna ut de eventuella löneskillnaderna som har samband med kön. Det ska även i dokumentationen framgå hur arbetsgivare och anställda har samverkat i lönekartläggningen.   

        Vi vet att det är mycket att sätta sig in i. Kontakta oss idag så hjälper vi er med årets lönekartläggning! 

        Läs mer om hur vi jobbar med personalfrågor 

        Att arbeta med personal ställer stora krav på dig som arbetsgivare. Genom Koncept HR får du hjälp och stöttning med de frågor som en personalchef vanligtvis hanterar.

        Kommentarer

        Lämna ett svar

        Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *