Utbildning i arbetsrätt för chefer, HR & anställda

Arbets­marknaden som spelplan©

Ta del av vår utbildning i arbetsrätt som är utformad för för chefer och anställda. Utbildningen är uppdelad i flera olika delar eftersom arbetsrätt är ett så omfattande område. Vår arbetsrätt-utbildning hålls på plats hos er eller  distans.

Kontakta oss idag för att utbilda era chefer och HR i arbetsrätt!

Kommande utbildningstillfällen

19 mar

Arbetsrättsutbildning

19 mars 2024 – 20 mars 2024    
08:30 – 16:00
6 900,00 kr exkl. moms
14 maj

Arbetsrättsutbildning Light

14 maj 2024    
08:30 – 16:00
2 900,00 kr exkl. moms
08 okt

Arbetsrättsutbildning Light

8 oktober 2024    
08:30 – 16:00
2 900,00 kr exkl. moms

Utbildning i grund­läggande arbetsrätt

Vår utbildning i arbetsrätt riktar sig till dig som är chef eller har annat personalansvar och vill vidga dina kunskaper inom arbetsrätt.

Vilka frågor besvaras i vår arbetsrättutbildning?

 • Hur ska vi organisera vårt arbete på bästa sätt?
 • Vad gäller när en anställd ska vara föräldraledig eller vill börja studera?
 • Det funkar inte med en medarbetare har jag möjlighet att avsluta anställningen?
 • Vem är det som faktiskt bestämmer på arbetsplatsen och vad är mina rättigheter som arbetsgivare?

Utbildningen i arbetsrätt är uppdelad tre olika delar

Vår utbildning i arbetsrätt är uppdelad i tre delar och du väljer själv om du vill gå enstaka del-kurser eller samtliga kurser. För att få en så omfattande kompetens rekommenderar vi att ni går samtliga del-kurser.

I utbildningens första del fokuserar vi på ansvar, rättigheter och skyldigheter arbetsgivare har. Vi går översiktligt igenom lagarna och avtalen som styr regelverk och processer i personalrelaterade frågor på våra arbetsplatser i Sverige. 

Om du som arbetsgivare ställt dig en fråga i stil med:

 • Varför måste någon annan än jag som äger och driver företaget få vara med och tycka till om det som händer på arbetsplatsen? 
 • Ska jag teckna avtal med facket eller låta bli? Vad innebär det egentligen? 
 • Kan nån annan bestämma över mitt företags utveckling? 
 • Hur ska jag hantera mitt ansvar som arbetsgivare vad gäller anställningar, omorganisationer och arbetsmiljön på arbetsplatsen? 

så är detta utbildningen för dig. Efter delkurs 1 kommer du som arbetsgivare känna dig trygg i alla dessa “bra att tänka på”-saker och kunna fatta strategiskt viktiga och gynnsamma beslut för organisationen. 

I den andra delen av utbildningen dyker vi ner i lagar som styr vardagen på arbetsplatsen vad gäller ledigheter av olika slag. Föräldraledighetslag, studieledighetslag, semesterlag och personliga dagar; det kan kännas som mycket att hålla reda på men vi bryter ner det till mindre och mer överkomliga delar. 

 • En anställd har berättat om sin graviditet; vad måste jag då tänka på som arbetsgivare?
 • Vad gäller om en av mina medarbetare vill gå på studieledighet men komma in och jobba mellan terminer?  
 • Får man ta semester när som helst på året?

När du avslutat delkurs 2 kommer du ha full koll på de olika lagarna, hur och när du beviljar ledigheter av olika slag så att både du och dina anställa känner er trygga.

Under den tredje delen av utbildningen vänder vi blicken utåt för att första det regelverk som reglerar tiden på och utanför arbetsplatsen. Vi kommer gå igenom EUs arbetstidsdirektiv och hur de förhåller sig till arbetstidslagen.

Som arbetsgivare finns det flera arbets- och vilotidsregler att förhålla sig till när det kommer till schemaläggning av personal vilket även påverkar arbetsmiljöansvaret

 • Hur får och kan jag schemalägga min personal?
 • Kan verkligen EU påverka vad vi gör på vårt kontor?
 • Vi har fått ett nytt projekt där mina anställda ska vara i en miljö vi vanligtvis inte jobbar; vad behöver jag tänka på? 
 • Vi har en medarbetare som vill jobba många långa dagar, måste jag ingripa?  

När du har avslutat delkurs 3 kommer du med säkerhet kunna navigera och förhålla dig till de regler som finns för att skydda dig och er personal.

Efter du avslutat en, två eller samtliga tre delkurser i vår arbetsrättsutbildning kommer du som arbetsgivare känna dig trygg i dina rättigheter och skyldigheter gentemot dina anställda.

Du kommer med säkerhet kunna svara på de frågor som uppstår på arbetsplatsen och vid de tillfällen då en specialfråga dyker upp kommer du veta var du ska söka din kunskap.

Målet är att du ska kunna navigera fritt på den spelplan som arbetsmarknaden är; och det är mycket lättare att spela ett spel när man kan reglerna. Därför är vår utbildning i arbetsrätt både viktig och nyttig för dig som arbetsgivare.

Utbildningen är flexibel och du väljer själv om du vill gå 1, 2 eller alla 3 delar. Du kan själv välja i vilken ordning du går delkurserna.  

Vi rekommenderar att man går samtliga delar av vår arbesträttsutbildning.

Vi utbildar över hela landet och kan tillhandahålla utbildningar i våra lokaler i Göteborg och Borås, på ert kontor eller digitalt.

Varje delkurs är en halvdag; för- eller eftermiddag. 

Arbetsrätt – en viktig fråga för företag

Efter 25 år inom arbetsrättsarbete har vi på Koncept HR fått en tydlig bild av vad många arbetsgivare tycker är svårt och påfrestande. Med många förhandlingar mellan arbetsgivare och facket i ryggsäcken har vi skapat en utbildning i arbetsrätt som vi kallar arbetsmarknaden som spelplan, så att du och dina anställda ska få bättre förståelse inom ämnet.

Alla i en chefsposition som någon gång varit tvungen att göra sig av med personer i sin arbetsorganisation vet att det kan vara både en påfrestande och kostsam process.

Att ha koll på lagstiftningen inom arbetsrätt är därför viktigt. Att veta hur man ska förhålla sig till arbetsrätten, vilka delar som kan förhandlas eller inte samt vilka rättigheter och skyldigheter man som arbetsgivare innehar är faktorer som underlättar processen avsevärt. Om en anställd släpar fötterna efter sig, vill gå på ledighet under den mest intensiva arbetsperioden eller menar på att hen har rätt till vilotid enligt EU; så måste du som arbetsgivare veta hur du ska svara. Alla dessa delar berörs i vår utbildning i arbetsrätt.

Arbetsrätten är den del av svensk lagstiftning som styr förhållandet mellan arbetsgivare och anställda. Vissa delar i lagarna är dispositiva vilket innebär att de kan ersättas med kollektivavtal. De finns de lagar som går att avtala bort och det finns de som är tvingande. Som arbetsgivare kan mängden paragrafer och regler att förhålla sig till kännas överväldigande.

Att gå en utbildning i grundläggande arbetsrätt kommer hjälpa dig att första hur du kan använda arbetsmarknaden som din spelplan och skapa de bästa förutsättningarna både för dig, företaget och de anställda.