En nyårshälsning från 2022

” Vänner,

Så här under årets sista månad, med Lucia och Jultomten som nalkas i faggorna vill jag reflektera och dela med mig av mina tankar kring året som gått. En liten nyårshälsning.

Vilket fint år vi kan summera.

Ett minst sagt intensivt år är snart till ända.

Vi har träffat nya kunder och affärsbekanta, fått nya uppdrag och utvecklat vårt erbjudande än mer. Vi har anställt fler personer och utbildat fler människor än föregående år.

Vi märker av Arbetsmiljöverkets intensifierade verksamhet, då vi hjälpt fler företag med arbetsmiljöplaner och fått det systematiska arbetsmiljöarbetet på plats.

Årshjul har skapats och fördjupade utbildningar genomförts så att chefer med arbetsmiljöansvar blir trygga i sin roll.

Tack AFA för den viktiga ekonomiska satsning ni gör för att företagen ska kunna utbilda sina anställda och förtroendevalda inom arbetsmiljöområdet. Företagen med kollektivavtal får upp till 70% i ekonomiskt stöd för kompetensutvecklande insatser även under 2023.

Den största reformen på länge vad gäller anställning och omställning är på plats på svensk arbetsmarknad. Anställningsavtal som ska utvecklas i och med det nya Arbetsvillkorsdirektivet började gälla i somras.

Upphandlingar om omställningsleverantörer hos Kammarkollegiet har fått göras om några gånger. Smolk i bägaren då alla arbetsplatser utan kollektivavtal, nu också omfattas av omställningsstöd som ska hanteras av nämnd myndighet.

Vi har utbildat i grundläggande och fördjupade arbetsmiljökunskaper, utvecklat ledningsgrupper ur ett HR perspektiv, gjort medarbetarundersökningar, värdegrundsarbete och DISC analyser.

Vi har fått HR uppdrag inom TECH världen för första gången i vår historia. En hypad bransch, dock är personalfrågorna desamma som i alla övriga branscher vi möter i vår vardag. Lite annorlunda lönesystem, människor som arbetar både här och där, i utvecklingsprocesser för sina kunder. Men det är hälsosamtal och utvecklingssamtal, medarbetarsamtal och erinran kring beteenden som inte är ok. Cheferna med personalansvar intervjuas för att kunna skapa en strategi framåt mot gemensamma mål tillsammans även i TECH branschen, precis som i övriga branscher som vi möter i vår vardag.

Vi har vunnit upphandlingar och blivit tillfrågade om lönehantering på i storleksordningen 800 fler löner än föregående år. Vi har öppnat ett kontor i Örebro och vi ser fram emot att fylla det med nya kollegor och nya uppdrag inom HR, Lön och utvecklingsuppdrag under kommande år.

Vi utvecklar människor i varje del av arbetsorganisationer. Vi stöttar, hjälper och coachar när det svåra samtalet ska hållas eller en omorganisation behöver genomföras.

Nya interima uppdrag leder till nya insikter och nya möjligheter att utveckla vårt arbete för att möta våra kunders utmaningar i vardagen.

Glädjande är också att vår visselblåsarplattform är på plats och de första företagen nu använder sig av vår helt egna plattform som hjälper och sorterar i de synpunkter som kommer in från olika arbetsplatser.

Så vad har 2023 i sikte?

Ja kanske slår lågkonjunkturen till och det blir uppsägningsförhandlingar i stor omfattning. En avtalsrörelse väntar under våren. Facken inom Industrin har offentliggjort sina krav på löneökningstakt. Räntor, inflation och en energimarknad som är under luppen påverkar såklart utkomsten av kommande avtalsrörelse. Bristen på arbetskraft med rätt kompetenser är fortfarande stor i flera sektorer på vår arbetsmarknad. Vi tar vårt ansvar och är med och coachar arbetslösa till rätt jobb eller rätt utbildning för framtidens arbetsmarknad.

Ja som vanligt är det både upp och ner i vår vardag. Och såklart ska vi ta oss an och igenom även 2023 som vi gjort alla tidigare år. Livet och vardagen är ju som bekant en dans på rosor, ibland dansar vi på bladen, och ibland på törnarna.

När denna nyårskrönika närmar sig sitt slut är det tacken som kvarstår. Tack till kunder och samarbetspartners, leverantörer och kollegor i nätverk.

Men framförallt ett stort tack till alla våra konsulter på Koncept HR som kvalitetssäkrar svensk arbetsmarknad:

Monica, Monicka, Dennis, Jaqueline, Christine, Annelie, Philippa ,Therese, Håkan, Stig, Astrid, Anna, Susanne, Oda, Maria och Thomas.

Utan er hade våra kunder och samarbetspartners varit fattigare och mindre kompetenta. Löner hade inte betalats i tid, arbetsmiljön hade inte kunnat granskas lika bra, arbetslösa hade inte fått rätt coaching, ledningsgrupper hade haft fler frågetecken att räta ut, bloggarna på LI och FB hade varit kortare och färre.

Vi på Koncept HR önskar er alla fina helger och ett fint slut på 2022 och hälsar er välkomna till ett gott nytt 2023!”

Roger

God jul och gott nytt år!


Läs mer

Det kommunikativa ledarskapet

Ledarskap har blivit ett allt hetare ämne. Men vad innebär det egentligen att vara en bra ledare?

DISC-analys på ett sätt som faktiskt funkar

Hur kan en hetsig chef på bästa sätt förstå en försiktig kollega? Om DISC-analysen och hur vi kan använda den.

Den nya visselblåsarlagen

Vem vänder man sig till om något inte står rätt till på arbetsplatsen?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *