Vad gör en lönekonsult?

Att lönen tryggt betalas ut i slutet av varje månad tar de flesta med en anställning som en självklarhet. Men vilka är det egentligen som ligger bakom klirret i kassan? Som tomtens nissar i december sitter våra lönekonsulter klistrade framför sina olika lönesystem dagarna innan den 25e. Att ha koll på lön är att ha stenkoll på lagar, kollektivavtal, semesterersättning, reseräkning och bonusar.  

Vissa företag har sina löneadministratörer in house medan andra företag väljer att outsourca lönebiten. På Koncept HR arbetar idag 8 lönekonsulter som sköter löner åt en mängd olika företag varje månad. Den totala summan vi betalar ut i löner varje månad resulterar i mångmiljonbelopp, så det är ett stort ansvar.  

Men är det inte bara att betala ut samma lön varje månad?

De anställda har ju samma månadslön, så hur svårt kan det vara? Tyvärr är det inte riktigt så enkelt då det är många parametrar som påverkar och som måste tas i beaktning. Det kan handla om sjukskrivning, förmånsbeskattning, reseersättning, komp, semester, övertid, mertid och mycket mer. Ingen månad är den andra lik och som lönekonsult får man ofta sitta och fundera och räkna på enskilda löner.  

Koncept HR är en Srf-auktoriserad byrå

vilket innebär att flera av våra löneadministratörer löpande vidareutbildar sig hos Srf konsulterna. Lönebranschen är en bransch som ofta förändras i stort och smått och som lönekonsult är det viktigt att hålla sig ständigt uppdaterad. 

Att arbeta som konsult inom lön innebär alltså inte bara att klicka på “skicka lön” varje månad. Det är ofta ett nära arbete mellan lönekonsult och kontaktpersonen på företaget. Lönekonsulten förväntas ha koll på många olika saker. Personalfrågor, kollektivavtal och juridiska frågor så som LAS och arbetstidslagen kan en lönekonsult som rinnande vatten.    

Vad är det bästa med att arbeta som lönekonsult?

Vi ställde frågan till våra lönekonsulter som berättade att: nya utmaningar varje månad gör att man ständigt lär sig nya saker och arbetet blir omväxlande och stimulerande. Sedan är det ett nära samarbete med kunderna där man strävar mot samma mål; alla löner, bokföringsorder, arbetsgivardeklarationer, semestrar och utbetalningslistor ska bli korrekta. Ingen månad är den andra lik helt enkelt! Som lönekonsult behöver man också tycka om att ha fullt upp i vissa perioder för att sedan ta det lite lugnare och kompa ut i månadsslutet.

Söker ni lönekonsulter till erat bolag och kanske vill du läsa mer om hur vi jobbar med löneadministration? Eller vill du veta mer om möjligheterna att lägga ut lönerna på ert företag? Våra löneadministratörer har lång erfarenhet och bred kompetens. Vi löser alltid en smidig lösning baserat på just era behov.


Läs också:

Vad gör egentligen en arbetsmiljöingenjör?

Titt som tätt sägs det att företag måste ha koll på det systematiska arbetsmiljöarbetet, men vad innebär det i praktiken? Låt vår Arbetsmiljöingenjör Therese svara på dina frågor!

En extern personalchefs vardag

Läs vår VD och HR-konsult Rogers tankar om du hur det är att jobba som extern personalchef hos en av våra kunder